Wat is bacteriële vaginose?

Bij bacteriële vaginose is de natuurlijke balans tussen de bacteriën in de vagina verstoord. In een gezonde vagina bevinden zich verschillende bacteriën maar ook veel Lactobacillen. Deze goede Lactobacillen zorgen ervoor dat de zuurgraad in de vagina in orde blijft.

Goede lactobacillen vs bacteriële vaginose

Bij bacteriële vaginose is de vagina minder zuur dan normaal. Bepaalde bacteriën, waaronder Gardnerella Vaginalis, die normaal door de zuurgraad maar in geringe mate voorkomen, kunnen dan de overhand krijgen en verdringen de goede Lactobacillen. Een bacteriële vaginose veroorzaakt een onaangenaam naar vis ruikende, grijswitte afscheiding. De buitenzijde van de vagina ziet er normaal uit, niet rood of gezwollen. Er is meestal geen jeuk en het doet geen pijn, ook niet bij het plassen of vrijen.

Een bacteriële vaginose kenmerkt zich doordat de normale zuurgraad van de vagina is afgenomen. Je kunt dit zelf testen met de NormaTest.

Een bacteriële vaginose is niet echt een infectie (vaginitis) zoals een SOA maar een verstoorde balans in de bacteriën die normaal in je vagina aanwezig zijn. De verstoring zorgt ervoor dat je vagina onaangenaam gaat ruiken. Je kunt de bacteriën tijdens de seks wel aan elkaar overdragen, maar over het algemeen geeft het alleen bij vrouwen klachten en behoeft de man geen behandeling. Bacteriële vaginose is geen candida of vaginale schimmelinfectie.  

vagina-epitheel

In het kort

• Het is normaal dat er in de vagina bacteriën en schimmels leven.
• Bij bacteriële vaginose overheersen bepaalde soorten bacteriën.
• Het is een verstoorde balans en geen vaginale infectie.
• Het gevolg is wel een vervelende en stinkende afscheiding.
• Spoel de vagina alleen met lauw water af, gebruik vooral geen zeep en vaginale douches.

goede-lactobacillen-en-bacteriële-vaginose
 

Oorzaken van bacteriële vaginose

Een verstoring van de balans/zuurgraad kan verschillende oorzaken hebben, de belangrijkste zijn:

1 – Vaginaal douchen, wassen met zeep of het gebruik van intiem sprays. Houdt de vagina eenvoudig schoon door alleen de buitenzijde af te spoelen met lauwwarm water. Gebruik géén zeep of dergelijke. Het inwendige van de vagina heeft een “zelfreinigend” vermogen, ook bij de menstruatie en mag je absoluut niet schoonmaken.

2 – Normale menstruatie. Door het bloed kan de vagina ook minder zuur worden en een bacteriële vaginose veroorzaken. Veel vrouwen gaan zich gedurende de menstruatie ook nog eens overmatig wassen of vaginaal douchen wat het risico alleen maar verhoogd.

3 – Medicijngebruik zoals antibiotica, corticosteroïden of een spiraal voor anticonceptie kunnen de vaginale flora verstoren.

4 – Sperma is niet zuur en kan er in de vagina voor zorgen dat het milieu minder zuur wordt. Als je niet met een condoom vrijt kan onbeschermde seks bijdragen aan het ontstaan van bacteriële vaginose. Vrij met een condoom als je hier gevoelig voor bent.

5 – Andere oorzaken. Veel oorzaken zijn nog onbekend waardoor bacteriële vaginose helaas vaker kan voorkomen. Recent onderzoek geeft aan dat ook nieuwe of wisselende partners het risico kunnen verhogen. Ook vrouwen die seks hebben met vrouwen, hebben meer kans op een bacteriële vaginose.

Heb ik bacteriële vaginose?

Bacteriële vaginose kenmerkt zich door:

  • Een wit/grijze niet-korrelige naar vis stinkende afscheiding
  • Stinkende vagina vooral merkbaar bij seks, schaamlippen niet
    rood of ontstoken
  • Geen jeuk
  • Meestal geen pijn bij seks of plassen
  • Afgenomen zuurgraad, je kunt dit zelf testen met de NormaTest

 

Een bacteriële vaginose is uitermate vervelend maar met Evagynal goed behandelbaar.

Lees meer over vaginale afscheiding.